Loading...

De voordelen van houtskeletbouw

De voordelen van houtskelet bouw

De voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw is de meest gebruikte bouwmethode ter wereld. Onder impuls van de Belgische overheid, die de energetische voetafdruk van gebouwen wil verminderen en het duurzame gebruik van natuurlijke bouwmaterialen wil promoten, is ze ook in ons land aan een stevige opmars bezig. De voordelen zijn legio:

  • Snelle en droge bouwmethode: alle elementen van een woning worden onder ideale omstandigheden in onze werkplaats geprefabriceerd, waardoor er zeer veel tijd kan worden bespaard op de werf. Op een paar dagen staat uw woning recht! Bovendien is er ook zeer weinig bouwvocht, zodat onmiddellijk op twee fronten met de afwerking kan worden gestart: zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de woning.
  • De zelfregulerende vochtwerking van hout en de dampopen constructie staan garant voor een gezond en aangenaam woonklimaat. De relatieve vochtigheid in huis schommelt tussen de 40 en 60 procent, wat aangenaam is voor de bewoners en wat schimmels, bacteriën, enz. weghoudt.
  • Hout leent zich uitstekend voor energiezuinig bouwen aangezien het veel betere isolerende eigenschappen heeft dan steen of beton. Tussen de dragende structuur wordt onder hoge druk cellulose-isolatie ingeblazen zodat alle hoekjes en kiertjes perfect zijn opgevuld. Dat alles garandeert dat een houtskeletwoning veel betere thermische prestaties levert dan een traditionele woning bij een zelfde wanddikte. Bovendien wordt de woning volledig luchtdicht gemaakt, zodat nergens warme lucht kan ontsnappen. Een lagere energiefactuur is gegarandeerd, een heel leven lang!
  • Hout is nagroeibaar en heeft het vermogen om CO2 op te slaan. Geen enkel ander standaard bouwmateriaal wordt met zo weinig energie geproduceerd en verwerkt, wat het een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal maakt. Herisons maakt ook gebruik van FSC- of PEFC-gelabeld hout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
  • Houtskeletbouw heeft vrijwel geen architecturale beperkingen. Alle bouwstijlen en alle soorten afwerkingen (zoals beplanking, gevelsteen, cementvezelplaten of sierpleister) zijn mogelijk. Een woning in houtskelet is ook bijzonder stevig. De constructie wordt uitgevoerd op basis van een stabiliteitsstudie en wordt goed verankerd in de betonplaat met behulp van doorsteekankers.
  • Flexibel en toekomstgericht: woningen in houtskelet zijn makkelijk aanpasbaar en uitbreidbaar. Niet-dragende wanden kunnen zonder al te veel breek- en kapwerk worden verwijderd om bijvoorbeeld een kamer te vergroten.
  • Door het lichte gewicht van houtskeletconstructies biedt houtskeletbouw de mogelijkheid om funderingen lichter en goedkoper uit te voeren. Dat maakt het makkelijk om een aanbouw te realiseren of om een extra bouwlaag te bouwen op een bestaande woning.

Aandachtspunten en hardnekkige vooroordelen

Aandachts punten en hardnekkige vooroordelen

Aandachtspunten en hardnekkige vooroordelen

Het zou van weinig kritische zin getuigen als we zouden beweren dat houtskeletbouw een en al voordeel was. Uiteraard zijn er ook enkele aandachtspunten. Anderzijds bestaan er echter ook een aantal hardnekkige vooroordelen die wij maar al te graag de wereld uit willen helpen.

  • Duurzaamheid: Houten woningen gaan even lang mee als traditioneel gebouwde woningen. De houten structuur ondergaat een schimmel- en insectenwerende verduurzamingsbehandeling en wordt volledig beschermd tegen vocht. In Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, de Verenigde Staten en Canada is houtbouw al veel langer ingeburgerd en vind je eeuwenoude gebouwen opgetrokken uit hout; denk maar aan de beroemde vakwerkhuizen.
  • Ook op het vlak van brandveiligheid scoort een houtskeletwoning niet slechter dan een traditionele woning, zoals blijkt uit het feit dat een brandverzekering voor beide types van woningen evenveel kost. Hout heeft een goede brandweerstand en bovendien wordt een houtskeletconstructie steeds bekleed met brandvertragende materialen (bijvoorbeeld gyproc), wat ervoor zorgt dat houtskeletbouw probleemloos voldoet aan alle wetten en eisen op het gebied van brandveiligheid.
  • Het zomercomfort van houtskeletbouw wordt soms in vraag gesteld. Door de relatief beperkte massa van wanden en vloeren hebben deze gebouwen immers een lagere thermische inertie dan massieve constructies. Dit betekent dat het gebouw de warmte sneller afgeeft dan een woning in beton of steen, wat het risico op oververhitting in de zomer verhoogt. Met enkele maatregelen kan dit echter perfect worden opgelost. Zo is het in eerste instantie belangrijk om de warmte buiten te houden. Dat kan onder meer met zonwering op de ramen en het gebruik van cellulose als isolatiemateriaal. De resterende warmte die de woning binnendringt, moet vervolgens zoveel mogelijk afgevoerd kunnen worden via het ventilatiesysteem. Een andere maatregel is om de inertie te verhogen door bijvoorbeeld een chapevloer op de verdieping te voorzien. Dit creëert extra massa en is bovendien ook gunstig voor de akoestische prestaties van het gebouw. Anderzijds is het ook belangrijk om voor ogen te houden dat het verhaal van de thermische inertie een mes is dat aan twee kanten snijdt. Na een hittegolf blijft de hitte in een traditionele woning vaak nog dagen nazinderen, terwijl die in een houtskeletwoning veel sneller zal verdwijnen.
  • Sommige bouwers maken zich zorgen over de akoestische prestaties van een woning in houtskelet, maar dat is nergens voor nodig. Dankzij een combinatie van verschillende factoren, zoals de luchtdichtheid, het gebruik van akoestische isolatie, de toepassing van een zwevende dekvloer, enz. halen we met houtskeletbouw op een relatief eenvoudige manier de Belgische normen in dit domein.